OTS Üzleti Sajtószolgálat
Videó / Audió
2024. április 16. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2009. március 4., szerda 17:06
Messa della Domenica Frescobaldi: Fiori musicali című sorozatából. A mű Kyrie tétele szólal meg, a kor alternatív gyakorlata alapján, orgona-gregorián váltakozásával.


Paolo Crivellaro 13 évesen már kinevezett orgonista volt szülővárosában (Aronában), ahol később megalapította és 17 éven át vezette az „In Tempore Organi” nemzetközi orgonaakadémiát. Számos historikus orgona megszólaltatására invitálták, olyan hangszereken koncertezett, mint Lorenzo da Prato 1475-ben épített orgonája a bolognai Santo Petronióban, az 1558-as Ebert-orgona az innsbrucki Hofkirchében, Raphaëlis 1554 és 1654 között keletkezett mesterdarabja a Roskilde székesegyházban, Christian Müller 1738-ban készült instrumentuma a haarlemi St.Bavóban, Gottfried Silbermann 1755-ben befejezett orgonája a drezdai Hofkirchében, Cavaillé-Coll 1888-as modellje a toulouse-i Saint-Serninben, a berlini dóm 1907-es Sauer-orgonája. Az olasz kulturális minisztérium megbízottjaként részt vett 200 historikus orgona katalogizálásában és restaurálásában Piemontéban. A historikus orgonák nemzetközileg elismert interpretátorát, a jelenleg a berlini Művészeti Akadémián oktató művészt a kora barokk Girolamo Frescobaldi legautentikusabb tolmácsolójaként tartják számon. Április 10-én, Nagypénteken este fél 8-kor a komponista Messa della Madonna miséjét játssza a Művészetek Palotájában, a Schola Cantorum Budapestiensis, Szt. Efrém Férfikar (művészeti vezető Bubnó Tamás, Mezei János) és szólisták (Rajk Judit, Laborfalvi Soós Béla, Cser Péter) közreműködésével, az akkori alternatív gyakorlat szerint, amelyben egymást váltogatta az orgona és a gregorián ének. Frescobaldi a Messa della Madonnát tartalmazó Fiori musicali című liturgikus orgonamuzsika-gyűjteménye 1635-ben keletkezett, szerkezetét, hangszerkezelését hosszú évtizedeken át tanulmányozták a legkiválóbb komponisták, köztük Johann Sebastian Bach is. A szünet után Liszt Ferenc keresztúti ájtatosságra írt Via Crucisa szólal meg. A darab a komponista meditatív, csöndes alkotása. Átsüt rajta az egyházias lelkület, igazolva, hogy Liszt a közhiedelemmel ellentétben komolyan hívő ember volt, akinek az életét végigkísérte a kereszt tisztelete. E művének vezérmotívuma, de más darabjaiban is feltűnik az O Crux Ave (Áldott kereszt) kezdetű himnusz gregorián dallama. Az elhangzó művek köré – fényhatások és színpadi kivetítők segítségével – Káel Csaba varázsol liturgikus környezetet.

Vissza

Videó / Audió
Hazugságokon alapuló C-vitamin-ellenes kampány a sajtóban
VOKSKABIN - online választói orientációs alkalmazás
Hatástanulmány a VOKSKABIN választói orientációs alkalmazásr...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.