OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2018. február 15., csütörtök 09:30

Napjaink egyre nagyobb problémája: a plágium
    Budapest, 2018. február 15., csütörtök (OTS) - A plágium szóra mindenki felkapja a fejét. Viszont kevesen tudják mi is ez tulajdonképpen, érint-e bennünket magyarokat és hogy van-e megoldás ennek elkerülésére.

    A plágium nem más, mint mások gondolatainak - sajátunkként való- nyilvános közlése. Plagizálni lehet akaratlanul vagy tudatosan is, viszont megvannak a következményei. Így járt többek közt Schmitt Pál, hajdani köztársasági elnök, akinek pont egy ilyen ügy miatt kellett lemondania tisztségéről. A plagramme.com statisztikai adatai szerint (https://www.plagramme.com/plagiarism-statistics) Magyarországon 11, 1 %-os gyakorisággal írtak le plágiumgyanús eseteket. Bár ezzel az aránnyal jobbak vagyunk az oroszoknál (38, 2 %) viszont még mindig van mit fejlődnünk, az Európa szerte legalacsonyabb pontszámmal rendelkező osztrákokhoz (8,4%) képest.

Artur Winczkevicz - a nemzetközi plágiumellenőrző szoftver magyar képviselője - szerint, a magyar egyetemek, főiskolák nem szolgáltatnak megfelelő információkat a plagizálással kapcsolatosan, ugyanakkor a dolgozatot elkészítő diák számára nagyon kevés útmutató szolgál, arra vonatkozóan, hogy mire figyeljen, hogyan tudná szakdolgozatát pontosan hivatkozva elkészíteni. A lehetséges következmények ismerete nélkül könnyen előfordul, hogy a hallgató, aki gyors és sikereres eredményeket szeretne elérni, más tollával ékeskedik. Ezek következménye, viszont drasztikus lehet.

Egy szakdolgozat átnézése, nem egyszerű feladat, emberfeletti munka az oktató részéről. Egy több száz oldalas dokumentumról van szó, amiben meg kell találni az esetleges kimásolt, nem megfelelő módon hivatkozott szövegrészeket.
Annak ellenére, hogy a magyar egyetemekről elég magas számban kerülnek ki plagizált szakdolgozatok, az intézmények jó hozzáállást tanúsítanak a plágium kereső szoftverekkel szemben. Sok intézmény tudja, hogy egy ilyen szoftver szükségszerű egy modern oktatási intézmény számára. A szakértők egyetértenek abban, hogy a plágiumkereső szoftver használata nélkül nem lehet magas színvonalú oktatást biztosítani. Bízunk benne, hogy mind a tanárok, mind pedig a diákok, akik használják a plágiumkereső szoftvereket, hozzájárulnak az egyetemeken működő oktatás minőségbeli változáshoz és talán sikerül elérni azt, hogy a magyar szakdolgozatok, esszék, tudományos kutatások bizalmi indexe emelkedjen mind hazai mind pedig nemzetközi szinten.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.