OTS Üzleti Sajtószolgálat
2022. június 25. szombat
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2022. május 25., szerda 16:45

Megújult tartalommal nyit újra a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása Kőbányán (1. rész)
    Budapest, 2022. május 25., szerda (OTS) - Ikarus buszokkal, ikonikus autókkal, legendás mozdonyokkal, reptéri tűzoltóautóval is várja látogatóit a Közlekedési Múzeum - Május 28-tól újra megnyitja kapuit a Közlekedési Múzeum leendő otthona az egykori Északi Járműjavító területén, Kőbányán. A tavaly nagy sikert aratott kiállítás most kétszer nagyobb területen, számos újdonsággal várja a látogatókat. A páratlan ipari helyszínt és a hazai vasút történetét bemutató "Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik" című kiállítás mellett a Múzeum gyűjteményének legújabb szerzeményeit most először láthatják a látogatók.

    "Tavaly alig három hónap alatt több, mint 30 000 látogató keresett fel bennünket Kőbányán, a Közlekedési Múzeum leendő otthonában. Ez a tavalyi pandémiás helyzetben kiemelkedő számnak számít, és jól mutatja, hogy a Közlekedési Múzeumra milyen óriási igény van. Éppen ezért most kétszer nagyobb kiállítással várjuk látogatóinkat. A legendás mozdonyok mellett eddig jórészt sosem látott, legújabb gyűjteményi kincseinket is bemutatjuk. Az új múzeum tervezése mellett ugyanis egy tavalyi kormánydöntésnek köszönhetően jelentős gyűjteménybővítési és restaurálási programot indítottunk el, ennek első eredményeit be is mutatjuk látogatóinknak. A vasúti járművek mellett látható lesz faros Ikarus, két világháború közötti teherautó, Ford T-modell, illetve szovjet luxusautó is, vagyis a magyar közlekedés és a hazai járműipar számos kiemelt értéke" - emelte ki Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Két kiállítás egy jeggyel

A Közlekedési Múzeum leendő helyszínén két kiállítás lesz látható egyetlen jeggyel. A "Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik" az Északi Járműjavítóban karbantartott mozdonyokkal, vasúti járművek modelljeivel, fotókkal és plakátokkal meséli el az ország egykor legnagyobb vasúti műhelyének történetét.

A kiállítás bemutatja az új Közlekedési Múzeum legfrissebb látványterveit, valamint az építészeti tervezéssel párhuzamosan folyó gyűjteményfejlesztési, értékmentő munkát is. A "Fókuszban a gyűjtemény" tárlat területén a Múzeum legújabb megvásárolt kincsei, legfrissebben restaurált járművei, vagy éppen a gyűjtemény még felújítás előtt álló, de rég nem látott, vagy soha be nem mutatott darabjai is láthatóak lesznek.

Fókuszban a gyűjtemény

A Múzeum egy tavalyi kormánydöntés révén az idei évben korábban sosem látott gyűjteményfejlesztési és restaurálási munkába kezdett, melyek első eredményeit már most láthatják a látogatók. A kiállításban szerepel többek között Ford T-modell, egy nemrég restaurált faros Ikarus busz, eddig még nem látott DKW Meisterklasse, a FOAM-2 Dragon reptéri tűzoltóautó, a Magyar Televízió Ikarus autóbuszból kialakított egykori közvetítőkocsija, továbbá ZIM, Volga és Pobeda autók is. Látható lesz egy MTB-82 trolibusz, amivel a második világháború után indult újra a budapesti trolibusz-közlekedés. Először ismerhetnek meg a látogatók egy olyan szovjet luxus limuzint, amilyenből az ötvenes években csupán 100 darab volt az állami és vállalati vezetők használatában. A Múzeum új állandó kiállítása számára pedig restaurálják azt a MÁVAG teherautót is, ami még jobbkormányos kivitelben készült, és a két világháború közötti hazai járműipar kevés megmaradt eredeti emlékeinek egyike. A járművek egy részét még a felújítás megkezdése előtt megtekinthetik a látogatók. (folyt.)2022. május 25., szerda 16:45

Megújult tartalommal nyit újra a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása Kőbányán (2. rész)
    Budapest, 2022. május 25., szerda (OTS) -

    Gyereknapi hétvége

A nyitóhétvégén egész napos családi programokkal, szakmai és családi tárlatvezetéssel, felfedező hátizsákkal, alkotó sarokkal várják a látogatókat, valamint egy VR-szemüveges installáció segítségével 143 méter magasból körbe lehet nézni a városban az épülő MOL toronyból.
Május 28-án az Ikarus 66, Ikarus 556 autóbuszok belülről is megcsodálhatóak, a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen megvalósított programon pedig a tömegközlekedés és az irodalom világába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.
Vasárnap a gyerekeké a főszerep: felfedező sétákkal, mese- és alkotósarokkal várják a legkisebbeket. A kerékpárral érkezőknek külön túrával készülnek a szervezők, melyen a kiállítás tágabb környezetét, a Jancsi-telepet, a Népligetet, a Ganz-MÁVAG ipari területeit ismerhetik meg a látogatók.

A szeptember 30-ig megtekinthető kiállítás teljes ideje alatt múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, integrált múzeumi órákkal és rendezvényekkel készülnek a szervezők. Egyedi programsorozatként a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös, Átszállás című, több állomásos előadásban muzeológusok, irodalomtörténészek és előadóművészek közreműködésével idézik fel a magyar tömegközlekedés történetét. A helyszínen számos könyvbemutató, konferencia, rendezvény lesz a következő hónapokban. A nyáron pedig egy újabb időszaki kiállítást is megnyitnak a helyszínen.

A kiállításra és a programokra a jegyek már kaphatóak: https://jegy.kozlekedesimuzeum.hu/

További információ: https://azeszaki.hu/hu

Letölthető képek: https://drive.google.com/drive/folders/1C74Nmztn2G6eVcFX-nRaMxZvn391JNA8
Forrásmegjelöléshez kérjük ezt írják: Közlekedési Múzeum Nyitrai Dávid


További információ a sajtó részére:
Kiss-Vas Gabriella
+36 30 836 4809
gabriella.kiss-vas@kozlekedesimuzeum.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.