OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. február 25. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)
2023. június 12., hétfő 12:13

Jön az 1 napos autópálya-matrica Magyarországra?
    Budapest, 2023. június 12., hétfő (OTS) -

    Miért nincs egy napos matrica? A www.autopalyamatrica.hu oldalhoz érkező ügyfélvisszajelzések alapján igény bőven lenne rá nem csak a magyarok, de a külföldiek esetében is. A jelenleg érvényben lévő legrövidebb időtartamra heti - azaz 10 napos autópálya-matrica - Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes a megjelölt kezdő, vagy a vásárlás napjától összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig. Ha valaki csak rövidebb időszakra használná az autópályát, jogosan mérgelődik, hogy miért nincs kevesebb napra olcsóbb autópálya-matrica Magyarországon?
     A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20230612_002.jpg

Változás jöhet

2022-ben ugyanis az Európai Únió megszavazta az új közlekedési és díjbeszedési rendszerek megreformálását is. Mit jelent ez?
A külföldről érkező, alkalmi úthasználókkal való méltányosság jegyében a gépjárművekre legyen lehetőség rövidebb időtartamra is megvásárolni az autópálya-használathoz szükséges matricát, amely lehet akár egy napos is, az Európai Unió által megszabott, maximalizált áron. Ennek célja, hogy az egyszeri utazásra ne kelljen 10 napos matricát vásárolnia annak, aki ezt az időtávot nem tudja kihasználni, így érvényesül az az elv, hogy a fizetendő összeget azok alapján fizettessék meg az autósokkal, hogy csak az fizessen, aki szennyez. Azonban az elektromos vagy hibrid gépjárművek kedvezményekben részesülhetnek.
A tagállamok 2022-ben 2 évet kaptak arra, hogy felkészüljenek az új szabályozásokra és kiépítsék az új matrica-rendszert, így várhatóan 2024-ben megjelenhetnek az 1 napos autópálya-matricák.

Csehország: az első egynapos matrica

Csehország május végén bejelentette, hogy 2024. márciusától bevezeti az egynapos autópálya-matricát, amely 200 koronába (3300 forintba) fog kerülni. A díjszabást az Európai Unió korlátozása szerint az alábbiak szerint számították ki: a napi matrica legfeljebb 9%-a, a tíz napos 12%-a, a havi pedig 19%-a lehet az éves matrica díjának. Ez azt jelenti, hogy 2024-től várhatóan a következő autópálya-matrica díjak lesznek érvénybe Csehországban: az egynapos 3300 forint (200 korona), a 10 napos matrica ára csökkenni fog 310-ről 270 koronára (4455 forint), a havi 430 koronára csökken 440-ről (7095 forint), azonban az éves 37950 forintra emelkedik (1500 koronáról 2300 koronára).

Na de mi a helyzet a magyar autópálya-matricák esetében?

Jelenleg nincs információ arról, hogy a magyar autópályákon várható-e az egynapos autópálya-matrica, hiszen a fizetős gyorsforgalmi utak listáját, a díjak mértékét, módját és a pótdíjakat mind a 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet szabályozza.
Az egynapos matrica számos esetben nyújthatna egy kedvezőbb alternatívát, azonban kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére is!

Vásárolna Magyarországon is egy napos autópálya-matricát?
Szavazzon: https://www.autopalyamatrica.hu/hirek/jon-az-egy-napos-autopalya-matrica-magyarorszagra
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.