OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. június 22., csütörtök 09:17

"Smoke Free Sweden": 251 000 magyar ember életét menthette volna meg a svéd "Smoke-free Strategy" (dohányfüstmentes stratégia) bevezetése a kiemelt új jelentés szerint (1. rész)
    Varsó, Lengyelország, 2023. június 22., csütörtök (Business Wire/OTS) - KÉTszázötvenegyezerrel több magyar élhetne ma, ha Magyarország megvalósította volna a svéd "dohányfüstmentes" és a dohány okozta ártalmak csökkentésére irányuló stratégiát - derül ki egy, a mai nap folyamán közzétételre kerülő újabb jelentésből.

    Az ártalomcsökkentéssel foglalkozó nemzetközi szakértői csoport tanulmánya rámutatott, hogy csupán néhány évtizedben mérve a halálozások igen nagy száma elkerülhető lett volna.

A "Smoke Free Sweden" (smokefreesweden.org) szerzői ma teszik közzé "Saving Lives Like Sweden" (Mentsünk életeket svéd módra) című elemzésüket egy nyilvános találkozó keretében Varsóban.

A szerzők most más országokat szólítanak fel arra, hogy ismerjék és szívleljék meg a skandináv ország dohányzás visszaszorításával foglalkozó progresszív modelljét, melyhez kiegészítésül ártalomcsökkentési stratégiák társulnak. Kiemelten kérik Magyarországot, hogy kövesse a svéd példát, melynek lényege a kevésbé káros alternatíváknak a cigarettánál elfogadhatóbbá, elérhetőbbé és megfizethetőbbé tétele.

Márciusban egy nemzetközi szakértői csoport nyilvánosságra hozta, hogy Svédország hogyan készül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első olyan tagországává válni, ahol a dohányfüstmentes állapot már valóság.

E történelmi mérföldkövet - a tervezettnél 17 évvel korábban - azáltal sikerült az országnak elérnie, hogy a dohányzás visszaszorításának módszerét az ártalmak minimalizálására irányuló stratégiákkal ötvözte.

A "Smoke Free Sweden" mozgalom legújabb jelentése jól illusztrálja, hogy a WHO tagországok körében milyen hihetetlen hatása lehet az emberi életre a svéd modell szélesebb körben történő alkalmazásának.

A jelentés, melynek címe "Saving Lives Like Sweden" (Mentsünk életeket svéd módra), a várakozások szerint a Nikotin és Dohány Világfórum (Global Forum on Nicotine) előestéjén lát majd napvilágot, és a következőkre derít fényt:
     -    2000 és 2019 között közel 251 000-rel kevesebb haláleset következett volna be, ha Magyarországon a dohányzásnak tulajdonítható halálozási ráta Svédországéval egyező számokat mutatott volna.
     -    A svéd modellt követve ez alatt az idő alatt a magyar lakosság 8,5 millióval több életévet tölthetett volna el egészségben.
     -    Összesen 2,9 millió emberi életet lehetett volna megmenteni és 108 millió életévet lehetett volna nyerni EU-szerte a 2000 és 2019 közötti időszakban.

Dr Delon Human, a jelentés szerzőinek egyike, így vélekedik: "Szolgáljon ez a WHO és a globális népegészségügyi szervezetek számára harsogó felhívásként, arra buzdítva őket, hogy ismerjék meg és vezessék be a Svédország által már megvalósított ártalomcsökkentési stratégiákat.

"E stratégiákkal életek milliói menthetők meg, és világszerte igen komoly mértékben csökkenthető a dohányzással összefüggő betegségek jelentette teher."

Az első jelentés, "The Swedish Experience: A Roadmap To A Smoke-Free Society" (A svéd tapasztalat: útiterv egy dohányfüstmentes társadalomhoz) címmel, azt vizsgálja, hogy a svéd szakpolitikai döntéshozók gyakorlatilag hogyan lehetetlenítették el a dohányzást azáltal, hogy az alternatív nikonintartalmú termékeket (például elektronikus cigarettákat (vape) és szájon át alkalmazandó tasakokat) a felnőtt dohányosok számára elérhetővé, elfogadhatóvá és megfizethetővé tették.

15 év leforgása alatt a svéd felnőtt lakosság körében a dohányzási ráta 15%-ról 5,6%-ra zuhant. Idén ez várhatóan 5% alá fog csökkenni, ami megfelel a hivatalos dohányfüstmentes szintnek.

Amellett, hogy az uniós tagországok között Svédországban a legalacsonyabb a dohányzással összefüggő betegségek százalékos aránya, szintén ez az az ország, ahol - a többi uniós tagállamhoz képest - 41%-kal alacsonyabb a rákos megbetegedések és 38%-kal pedig a rák miatti halálozások száma.

Dr Human, a "Smoke Free Sweden" mozgalom vezetője így fogalmazott: "a svéd szakpolitikai döntéshozók szinte az égő házból kivezetve mutattak a dohányosoknak utat arra, hogy hogyan szabaduljanak a cigaretta halálos fogságából. Ünnepeljük hát Svédország nem mindennapi sikerét, és tekintsünk szakpolitikájára a legjobb gyakorlatként."

"Ha 2000-ben Magyarországon a szakpolitikai döntéshozók bevezették volna a svéd ártalomcsökkentési stratégiát, 251 000 élet menekülhetett volna meg. Az, hogy a felnőtt dohányosoknak alacsonyabb kockázatú alternatív megoldásokat nyújtunk, a legeredményesebb stratégiának bizonyult a dohányzás által követelt életek számának drasztikus csökkentésében."

"Fontos, hogy a népegészségügyi szervezetek szerte a világon éljenek a lehetőséggel: másolják le ezt a svéd sikertörténetet. Együtt messzire juthatunk egy dohányfüstmentes világ megteremtésében, és biztosíthatjuk a jövő generációinak jóllétét."

VÉGE
(folyt.)



2023. június 22., csütörtök 09:18

"Smoke Free Sweden": 251 000 magyar ember életét menthette volna meg a svéd "Smoke-free Strategy" (dohányfüstmentes stratégia) bevezetése a kiemelt új jelentés szerint (2. rész)
    Varsó, Lengyelország, 2023. június 22., csütörtök (Business Wire/OTS) -

    Megjegyzés a szerkesztőknek: A jelentés a "Health Diplomats" (Egészségügyi diplomaták) nemzetközi szervezet megbízásából készült, mely az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javításán dolgozik, emellett pedig támogatója az innovációnak, és az ártalomcsökkentést sürgeti az alkohol, az élelmiszerek, a nikotin és a kábítószerek negatív hatásának minimalizálása érdekében.

A teljes jelentés megtekinthető itt: smokefreesweden.org

Forrásverzió a businesswire.com címen: https://www.businesswire.com/news/home/20230621695562/hu/

Kapcsolat
Sajtó:
Jessica Perkins, info@smokefreesweden.org


Forrás: Smoke Free Sweden


E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendő a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.