OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2023. október 3., kedd 15:06

Öntözési döntéstámogatási rendszert fejlesztett a KITE Zrt.
    Nádudvar, 2023. október 3., kedd (OTS) - Az egyre szeszélyesebb klimatikus és változó gazdasági körülmények mellett kiemelt jelentőséggel bír, hogy a kultúrnövény igényeit figyelembe véve megfelelő időben, megfelelő mennyiségű öntözővizet, a leghatékonyabb módszerrel juttassunk ki. Az elmúlt években a KITE Zrt. egy olyan öntözési szaktanácsadási rendszer kialakítását tette lehetővé, amely ezt az elvet szolgálja.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20231003_001.jpg

Egy öntözési döntéstámogatási rendszer csak akkor működhet hatékonyan, ha a talaj, a növény és a légkör egyes elemiről egzaktan mért adatok állnak rendelkezésre. Ezeket az adatokat egy komplex rendszerként kell kezelnünk, hiszen azok érzékeny hatással vannak egymásra.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott kutatás-fejlesztési támogatás keretében megvalósult, a KITE Zrt. által 2021-ben elindított "Precíziós öntözési szaktanácsadás kidolgozása a talaj-növény-atmoszféra modell alapján, és beintegrálása a PGR-be (Precíziós Gazdálkodási Rendszerbe)" 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00105 kódszámú projekt olyan adatalapú öntözési döntéstámogatási rendszert biztosít a gazdálkodók számára, ami hatékony segítséget nyújt az öntözési norma és az öntözési forduló meghatározásában. A projekt szerződött támogatási összege 386 173 700 Ft.

A projekt megvalósításának kiemelt része volt a terepi vizsgálatok végrehajtása a főbb öntözött szántóföldi kultúrákban, ami megalapozta az öntözési döntéstámogató rendszert. A szántóföldi vizsgálatok, a különböző szempontú kísérletbeállítások nemcsak ahhoz járultak hozzá, hogy hazai körülményekhez adaptáljuk a szakirodalmi adatokat, hanem az ott gyűjtött információk felhasználásával a megalkotott öntözést támogató algoritmusokat folyamatosan finomítani tudtuk. A pályázat első szakaszában kifejlesztésre került egy olyan speciális vízveszteségmérő IoT eszköz, mellyel az öntözési hatékonyság mérhető, ezáltal pontosítható a vízadagok kijuttatása.

Az öntözési háttér szakmai megalkotását követően kezdődtek el az informatikai és a térinformatikai fejlesztések, így kialakításra került az Öntözésirányítás nevű PGR PrecZone alkalmazás, amely komplex szemléletű döntéstámogatási feladatot is ellát. Az alkalmazás logikusan vezeti végig a gazdálkodót a gyűjtött adatok felhasználási lehetőségein. Az agrometeorológiai állomás adataiból számított párolgási információkat, a lehullott csapadékot, a klimatikus vízmérleget egy felületen láthatják a felhasználók; itt vihetik be a kiöntözött öntözővíz-mennyiséget, mellyel pontosan regisztrálhatják a szezonban kijuttatott öntözővizet. Külön blokkban érhetők el a talajnedvesség időbeli alakulásának információi, amely a talajtextúra és a kultúrnövény figyelembevétele mellett értelmezi az adatokat, és mutatja be a gazdálkodónak azt a menedzsment-határértéket, ahol célszerű indítani az öntözést. Azt, hogy mekkora vízmennyiséget, milyen öntözési forduló mellett ajánl a rendszer, azt az öntözésirányítás erre dedikált felületén tekintheti meg a gazdálkodó. Mivel az öntözésirányítás nem képzelhető el meteorológiai előrejelzés nélkül, ezért hét napos középtávú időjáráselőrejelzési adatokkal kalkulálva teszi meg az ajánlást a rendszer, miközben figyelembe veszi az öntözőgép paramétereit, a növény igényét és a talaj vízbefogadó képességét.

Egyre több gazdálkodó használ okos eszközöket, amelyek a mindennapi gazdálkodási folyamataikban segítik őket. Emiatt került kifejlesztésre az Öntözésirányítás alkalmazás Android és iOS platformokra, ahol a legfontosabb öntözési döntéstámogatáshoz szükséges információkat találhatják meg a felhasználók.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.