OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. október 4., szerda 14:10

Mozgó objektumok detektálása nagy sebességű lézeres módszerekkel intervenció céljából
    Budapest, 2023. október 4., szerda (OTS) - 393,12 millió? forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert termékfejlesztésre a 3D akuszto-optikus lézerpásztázó mikroszkópokat gyártó Femtonics Kft. a Széchenyi Terv Plusz program keretében. A technológiájában világelső magyar cég a hároméves projekt során olyan fejlesztéseken dolgozik, melyek áttörést hozhatnak az agy funkcionális vizsgálataiban.

    A Femtonics Kft.-t 2005-ben dr. Rózsa Balázs alapította innovatív spin-off vállalatként, majd 2010-ben önállósodott a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetből (KOKI). A cég az optika és a kvantummechanika határterületein született tudományos eredményekre építve a világon elsőként fejlesztette piacérett termékké a valós idejű 3D akuszto-optikus szkenneralapú lézerpásztázó mikroszkópokat, és ezen a területen máig piacvezető. A vállalat fejlesztőgárdája több mint 20 méréstechnikai világrekordot állított fel és több mint 44 nemzetközi szabadalommal rendelkezik.

A 2022-ben indult GINOP PLUSZ projekt során a Femtonics Kft. magas hozzáadott értékkel rendelkező, új szoftveres és elektronikai megoldásokra épülő termékek létrehozását tűzte ki célul. A fejlesztések hozzájárulnak, hogy a cég tovább növelje versenyképességét a specializált agykutatási mikroszkóppiacon.

A hároméves projekt során a cég fejlesztőcsapata olyan detektorelektronikát tervez, mely rendszer mozgáskompenzációval képes stabilizálni a biológiai objektumokat a látótérben, illetve hatékonyabban képes detektálni a sejtek aktivitásáról hírt adó fotonokat. Mindezeket kiegészítve egy olyan modullal is bővülnek a cég mikroszkópjai, amellyel lehetővé válik a sejtkomponensek automatikus detektálása.

Ezen úttörő technológiák együttes alkalmazásával a Femtonics piacvezető akuszto-optikai mikroszkópjai forradalmasíthatják az agyi vizsgálatokat, azáltal, hogy az élő, viselkedő kísérleti állatok idegi aktivitásait, nagyobb pontossággal, mélységben és nagyobb mennyiségben tudják mérni. A világon egyedülálló megoldások lehetővé teszik a kutatók számára, hogy a gondolataink, emlékeink és érzelmeink mögött meghúzódó, eddig rejtett, összetett sejtaktívitás-mintázatokat mélyebben megérthessék, mind az egészséges agyban, mind pedig a különböző idegrendszeri betegségek esetében.

A projektről bővebb információt a https://femtonics.eu/ginop_plusz-2-1-1-21-2022-00143/ oldalon olvashatnak.

A felhívás megnevezése: GINOP PLUSZ-2.1.1-21 Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése

A projekt címe: Mozgó objektumok detektálása nagy sebességű lézeres módszerekkel intervenció céljából

A projekt megvalósításának helyszíne: Szeged

A projekt vége: 2025.01.31.

További információ kérhető:
Haszon-Nagy Zsófia
PR manager
zsofia.haszon-nagy@brainvisioncenter.com
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.