OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. május 26. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. december 23., szombat 15:55

Megkezdte az árvízi védekezést a Fővárosi Csatornázási Művek - Zárják a csatornazsilipeket és az alacsonyabb szinten levő felszíni átjárókat
    Budapest, 2023. december 23., szombat (OTS) - Budapesten megkezdték a felkészülést a karácsonyi ünnepek alatt várható dunai vízszintemelkedésre. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) munkatársai ellenőrizték a főgyűjtőket és a csatornazsilipek zárhatóságát. Idáig a vízszint emelkedésének megfelelően már 9 helyen zártak, annak érdekében, hogy megvédjék a várost az elöntésektől.

    A következő napokban a Duna vízszintemelkedése várható. A fővárosi árvízvédelmi feladatokat is ellátó Fővárosi Csatornázási Művek még a magasabb vízállás megérkezése előtt megkezdte a felkészülést az árhullám fogadására.

Először mindig a föld alatti csatornarendszerben kezdik meg a védekezést. A szakemberek átvizsgálták a főgyűjtőket és ellenőrizték a vészkiömlő nyílások akadálymentes zárhatóságát. Ez különösen fontos, hiszen ha hordalék kerül a zárószerkezet alá, akkor a zsilip résnyire nyitva marad és a Duna vize befolyhat a rendszerbe, onnan pedig a városba. Idáig 7 helyen már lezárták a zsilipeket a csatornában és a felszínen is megkezdték a védekezést. A XXII., Kastélypark utcai aluljáróban és a III., Kossuth üdülőparton egy-egy ún. védvonali áttörést agyagos töltéssel zártak le.

Természetesen, ha szükséges, a Társaság azonnal további védelmi lépéseket tesz. Naprakész riasztási listájuk alapján, bármikor növelhető a védekezésbe bevonható munkatársaik száma.

Budapest 90 kilométernyi fővédvonala már többször jól vizsgázott, például 2013-ban, amikor 891 centiméteres rekord vízállástól védte meg a várost.

Háttérinformáció: Budapest Főváros Önkormányzata még 1946-ban bízta a főváros árvízvédelmét az FCSM-re. Ennek az a magyarázata, hogy árvíz esetén a csatornahálózat a legveszélyeztetettebb, hiszen a magas víz visszafolyhat a csatornákba, onnan pedig a lakott területekre. Egyrészről meg kell védeni a fővárosi csatornahálózatot a Duna vízének beáramlásától, másrészt folyamatosan biztosítani kell a szenny- és csapadékvíz zavartalan elvezetését.  A csatornarendszeren keresztüli elöntésektől zsilipek, a folyó mederből való kilépése ellen pedig több mint 90 kilométernyi ún. fővédvonal védi Budapestet.


További információ: Bátori Marianna kommunikációs vezető (FCSM ) Tel.: 459-1696
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.