OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. május 26. vasárnap
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2023. december 27., szerda 09:28

Sokkoló karácsonyi hír
    Budapest, 2023. december 27., szerda (OTS) - Megdöbbentő statisztikát tett közzé karácsony előtt a KSH, miszerint 2023-ban olyan kevés gyermek fog születni hazánkban, amire a világháború óta még nem volt példa. Szám szerint mintegy 85.000!!! Ezzel szemben 140.000 körüli lesz a halálozások száma. Még leírni is tragikus, hogy képletesen egy 55 ezres város teljes lakossága tűnt el Magyarországról csupán ebben az évben.

    
A kormány tisztában van ezzel a súlyos problémával, és évek óta GDP arányosan Magyarország költi a legtöbbet családtámogatásra.  Ami viszont nagyon érdekes és elemzésre vár, hogy a rendkívül  bőkezű intézkedések miért nem javítják a demográfiai mutatóinkat. Nem vagyok autentikus a jelenlegi demográfiai intézkedések hatástanulmányozásában, de ezt a lesújtó eredményt hazafias érzelmű állampolgárként nagyon elkeserítőnek tartom.

A meddőségi kezelésekkel foglalkozó Kaáli Intézetek pont négy éve kerültek állami tulajdonba. A nálunk végzett kezeléseknek egyetlen célja az volt, hogy hazánkban minél több gyermek szülessen. A megvásárolt intézeteket egy gazdasági társaságba terelték, melynek tulajdonosi jogait az állam gyakorolja az OKFŐ-n keresztül. Kívülálló szemlélőnek úgy tűnik, hogy érdemi kapacitásbővítés nem történt, a többször beígért megyei meddőségi központok csak ígéretek maradtak. Utánpótlás képzésről sincs semmi hír.

Amikor ilyen szomorú mérföldkővel szembesül hazánk, nyilván a kormány is át fogja gondolni a jelenlegi családtámogatási intézkedéseket, annak érdekében, hogy több gyermek vállalására ösztönözze a fiatalokat. Felmerül a kérdés, hogy az állami meddőségkezelés ennyi év alatt beváltotta-e a hozzáfűzött jótékony hatását a magyar demográfiai mutatók tekintetében?  Egyszerűbben fogalmazva a 85.000 megszületett  gyermek közül vajon hány köszönhette életét az állami meddőségi gigaközpontnak 2023-ban?

Ne felejtsük el, hogy a világ egyik legbőkezűbben finanszírozott állami rendszeréről van szó, mellyel kapcsolatban jogosan lehetnek elvárásai a kormánynak és a meddő betegeknek egyaránt. Sajnálatos tény az is, hogy a magyar meddő párok egyre nagyobb számban keresik fel a cseh intézeteket eredményesebb kezelések reményében. Attól is félnek, hogy a fagyasztott embrióik felett nem Ők, hanem az állam fog rendelkezni.

Kiszivárgott hírek szerint az OKFŐ az új gigaközpont ügyvezető igazgatói állására pályázatot írt ki, de hónapok óta képtelenek megnevezni a befutót. Nem igazán szerencsés bizonytalanságot kelteni a szolgáltatók és a betegek körében. Véleményem szerint eljött az ideje annak, hogy ezt a nemzetstratégiai fontosságú területet végre egy hozzáértő és elkötelezett szakemberre bízzák. Tapasztalatból tudom, hogy ehhez nem lesz elég  a napi feladatokkal bajlódó új ügyvezető igazgató kinevezése.  A megoldást abban látom, ha erre a speciális feladatra egy olyan speciális kormánybiztost neveznének ki, aki  ismeri a szereplőket, az egyes intézetek dinamikáját és tisztában van a kormány és a meddő párok elvárásaival. Legyen szívügye az, ami az egész nemzet szívügye: szülessen minél több gyermek szeretett hazánkban.

Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza

30 251 1360

    
-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.