OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)




2024. április 3., szerda 11:51

Egy grandiózus nyitány a Margitszigeten - Balázs Jánossal és a Nemzeti Filharmonikusokkal indítja klasszikus zenei koncertjeit a Margitszigeti Színház
    Budapest, 2024. április 3., szerda (OTS) - A Margitszigeti Színházban immár tradíció, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar parádés játéka adja meg a nyári klasszikus koncert-szezon kezdő hangjait, hangzatait, évről-évre más páratlan tehetségű vendégművésszel kiegészülve repítik messze közönségüket a zene szárnyain. Idén sem lesz ez másképp: a szimfonikusok június 4-én, a kezei alatt megszólaló zongora hangszínének elbűvölő sokszínűségéről, játékmódjának finomságáról, dinamikai skálájának határtalanságáról és lenyűgöző technikai képességeiről híres, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel, Balázs Jánossal együtt gondoskodnak egy megismételhetetlen koncert élményről.

    A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő
internetcímen:
http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20240403_001.jpg

Előadás: https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/nyitokoncert-nemzeti-filharmonikus-zenekar/

Az összetartozás szimbólumaként felcsendül majd az Unió himnusza

Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknapot minden évben nagyszabású eseménnyel ünnepli a Margitszigeti Színház. Az idei év különlegességét az Európai Uniós Tanács soros elnöki tisztsége adja, amelyet június 1-től december 31-ig, 20 éves tagságunk során immár másodszor, hazánk tölt majd be. Az ünnepi műsort mindennek tiszteletére a közeli, Visegrádi négyek együttműködésben résztvevő országok zeneszerzőinek műveiből, valamint Beethoven 5. szimfóniájából állították össze a szervezők, ráadásként pedig az összetartozás szimbólumaként felcsendül majd az Unió himnusza: Beethoven 9. szimfóniájának Örömóda című részlete is.

Szuggesztív előadásra számíthatunk Balázs János tolmácsolásában

A már első pillanattól izgalmasnak ígérkező, színes és változatos válogatás Bedřich Smetana Eladott menyasszony című komikus, mesebeli jellegű operájának nyitányával kezdődik, mely a cseh zene fejlődésének egyik jelentős darabja, egy hagyományos cseh táncformák, a polka és a furian keverékéből, népdalok közvetlen idézete nélkül megalkotott mű. Ezt követi majd Frédéric Chopin: Andante Spianato és Grande Polonaise Brillante szerzeménye. Előbbi a Pink Martini kedvelőknek biztosan ismerős lesz, hiszen ez ihlette és ennek egy részletével is indul az amerikai együttes La Soledad című dala. A lengyel zeneszerző után igazi kuriózumként, sőt a magyar hangverseny kínálatban "ősbemutatóként" a szlovák Alexander Moyzes virtuóz alkotása, a Garam menti táncok következik, amely Szlovákia termékeny folklór hagyományairól mesél a zene nyelvén. Az első felvonásban utolsóként Liszt Ferenc 1852-ben komponált virtuóz, nagyszabású zongoraversenye, A Magyar Fantázia csendül majd fel, Balázs János tolmácsolásában. A mű kiválóan, a cigányegyüttesek játékmódjából ellesett és választott apparátusára adaptált modorban dolgozza fel a témául felhasznált magyar népies melódiákat, verbunkos dallamokat, táncokat, amivel egyúttal bevezette a műzenébe a magyar zenében ismert lassú-friss tételpárt. Gyakran játsszák elismert zongoraművészek, és dirigálják híres karmesterek, Balázs János tolmácsolásában azonban egészen szuggesztív, intim atmoszférájú előadásra számíthatunk, hiszen a Zeneakadémián diplomázott művésznek kiemelten fontos, hogy elődje tradícióit megőrizze és továbbadja a jövő muzsikusainak.

Beethoven a nyári ég alatt, fantasztikus karmesterrel

Az est második felében Beethovené lesz a főszerep, elsőként 1804 és 1808 között íródott 5. C-moll szimfóniája, a klasszikus zenében egyik legnépszerűbb, legtöbbet játszott kompozíció, ráadásként a mindenki számára ismerős Örömóda dallamai csendülnek fel a kora nyáresti ég alatt. A gondosan összeállított válogatást korunk egyik legizgalmasabb karmestere, a klasszikus és kortárs repertoárban egyaránt otthonosan mozgó Madaras Gergely, a francia Orchestre Dijon Bourgogne zeneigazgatója, valamint a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmestere vezényli majd. A rendkívüli koncert nem csak egy zenei esemény, hanem olyan kulturális ünnep, amely összeköti a múltat és jelent, ünnepli a sokszínűséget és az összetartozást.

www.margitszigetiszinhaz.hu
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.