Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)
|
|
|
2018. március 22., csütörtök 11:31 |
A kávé útja az elvetett magtól a csészéig |
|
Budapest, 2018. március 22., csütörtök (OTS) - A mindennapi kávénk hosszú utat tesz meg, amíg a csészénkbe kerül. Az ültetéstől, a szüretelésen át a csomagolásig a kávébabok meghatározott folyamaton mennek keresztül, amelynek célja, hogy a lehető legfinomabb formában érkezzen meg a fogyasztóhoz. |
A hírhez tartozó kép(ek) ingyenesen letölthető(ek) a következő internetcímen: http://ots.mti.hu/Pages/Picture.aspx?fi=OTS_20180322_003.jpg
A legismertebb kávécserje a Coffea Arabica és a Robusta. Körülbelül
25 hét szükséges ahhoz, hogy a vetőmagból növény fejlődjön, majd
közel 4 év kell, hogy a növény betakarítható gyümölcsöt termeljen.
Ehhez ideális talaj, rendszeres esős időszakok (3-4 havonta) és
trópusi körülmények (meleg, párás klíma) szükségesek, a hőmérséklet
sosem csökkenhet 13 fok alá. A kávé növények átlagosan 2-2,5 méter magasak, örökzöldek, 30-35
hét virágzás után fejlődnek ki a gyümölcsök, amelyek érett
állapotban pirosak vagy sárgák lehetnek, és a csonthéjas magjuk a
kávébab. A gyümölcs aratását kétféleképpen végzik. A gyors, kézi vagy gépi
lehúzó szüretelés során minden magot betakarítanak, a lassabb kézi
szelektív szüreteléskor csak az érett gyümölcsöket szedik le. Ebben a fázisban a zöld kávébabok készen állnak a szállításra és az
értékesítésre. A fő kávétermelő országok: Dél-Amerika 44%,
Ázsia/Csendes-óceáni térség 32%, Közép-Amerika 13% és Afrika 11%. A kávé, mint minden mezőgazdasági termék, a termesztési és a
betakarítási körülmények miatt változó minőségű lehet. Az ilyen
eltérések miatt a Lavazza például a termőhelyen választja ki a nyers
kávékat. Mielőtt bármilyen tételt vásárolna, a vállalat
minőségellenőrzési osztálya megvizsgálja és értékeli a mintákat. A kávébab eredete és az alkalmazott feldolgozási módszer alapján
különféle aromás jegyekkel rendelkező kávéfajtákat állítanak elő.
Ezeket a kávékat ezután - a kívánt aromaprofil elérésének érdekében
- összekeverik. A kávé már megtisztítva és szín szerint válogatva érkezik a Lavazza
torinói gyárába, így kizárható, hogy rossz minőségű, bab kerüljön a
kávéba, hiszen egy szem is elronthatja az ital ízét. A vizsgálatot
elektromos optikai szkennerrel végzik, amely kiszűri a hibás
szemeket. Ezután következik a "blending", azaz a keverés, amellyel Luigi
Lavazza próbálkozott először, több mint 100 évvel ezelőtt. A
keverékek titkos recepteken alapulnak, ezek teszik egyedivé a
Lavazza kávéit. A tökéletes keverék megalkotása a profi kávékóstolók
feladata, akik tapasztalataiknak köszönhetően kivételes ízlelési és
szaglási képességekkel rendelkeznek. A pörkölés, amely mértéke jelentősen befolyásolja a kávé ízét
210-230 fokon történik. A kávészemek lebegnek a felmelegített
levegőben, így nem érintkeznek a tartály falával. A darálás foka (finom, közepes vagy durva) befolyásolja a víz
áthaladásának módját a kávén, ez jelentős hatással van a csészébe
kerülő kávé végső karakterére. A pörkölt kávé nem érintkezhet fénnyel, nedvességgel és a levegőben
lévő oxigénnel, mert az ártana a kávé természetes aromájának. Ezért
fontos, hogy a kávébabokat rögtön a pörkölés után vákuummal lezárt
csomagokba helyezzék.
-------------------------------------------------------------------
Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók
a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül
felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett
anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget,
rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti
szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI
által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a
felelős. © Copyright MTI nonprofit Zrt.
Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a
(06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus
levelező címen kaphat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|