OTS Üzleti Sajtószolgálat
2024. június 12. szerda
Ismertető
Az Üzleti Sajtószolgálat (Original Text Service - OTS) üzleti vállakozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli. Szolgáltatásunk segítségével több mint 2000 újságírót és kommunikációs szakembert érhet el könnyen, gyorsan és költséghatékonyan – az Ön által megfogalmazott sajtóközleményt változtatás nélkül juttatjuk el az MTI-előfizetők szerkesztőségi rendszerébe vagy igény szerint akár a külföldi sajtóhoz is. (Az OTS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.)


2024. március 26., kedd 14:20

Innovációs Nagydíjat nyertek az Egis gyógyszerei
    Budapest, 2024. március 26., kedd (OTS) - Innovációs Nagydíjat nyert az Egis Gyógyszergyár Zrt. két, úgynevezett fix dózisú kombinációs gyógyszere. Az Egis díjazott készítményei fontos újításokat hordoznak, mivel a kombinált lipidcsökkentő kezelés révén csökkentik az érelmeszesedéssel összefüggő kardiovaszkuláris események kockázatát. A vállalat e két termékére vonatkozóan összesen három hatóanyag , illetve két készítményfejlesztési témájú, a nagyüzemi gyártástechnológiák szempontjából releváns szabadalmat szerzett. Az elismerés nem előzmény nélküli, ugyanis ez a tizedik alkalom, hogy az Egis valamely készítményével Innovációs Díjban vagy Nagydíjban részesül.

    Az Egis most díjazott gyógyszerei a szív- és érrendszeri betegségek terápiájában gyakran egyszerre használatos ezetimibe és rosuvastatin, illetve ezetimibe és atorvastatin tartalmú készítmények párhuzamos szedését váltják ki. Az innovatív fix dózisú kombinációs gyógyszerek ugyanis mindkét hatóanyagot tartalmazzák, így két készítmény helyett elég egy gyógyszert bevennie a betegnek.

A fix dózisú kombinációs készítmények fejlesztése során több speciális feladatot is meg kellett oldaniuk az Egis szakembereinek. A szóban forgó hatóanyagok ugyanis sok szempontból különbözően viselkednek, de egy kapszulába zárva reakcióba is léphetnek, befolyásolhatják egymás kioldódását, hasznosulását. A hatóanyagok kölcsönhatását végül különálló platformelemekben történő feldolgozással, az érintkezési felület jelentős csökkentésével sikerült minimalizálni. "Külön büszkeség számunkra, hogy a rosuvastatin hatóanyag az Egis saját generikus fejlesztésének eredménye, és jelenleg is vállalatunk gyártja - mondta Poroszlai Csaba, az Egis vezérigazgatója. - E hatóanyag fejlesztése során kutatóink sikeresen azonosították a rosuvastatin stabilitás szempontjából előnyös cink sóját, illetve ennek kristályos módosulatát, amely gyógyszerhatóanyagként történő fejlesztésre igen előnyösnek bizonyult." Emellett az Egisben kidolgoztak egy - kémiai szempontból szokatlan lépésen alapuló - szabadalmilag független, robusztus, jó hozamú és méretnövelhető hatóanyaggyártó eljárást is. A készítményfejlesztés egyik sarkalatos pontjára, a kedvezőtlen tulajdonságú ezetimibe hatóanyag oldhatóságának és biológiai hasznosíthatóságának növelésére vonatkozóan szintén sikerült hatékony megoldást találniuk, amely az ismert eljárások hátrányait kiküszöbölve biztosítja a kívánt sebességű kioldódáshoz szükséges szemcseméreteloszlást.

A díjat Poroszlai Csaba, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója vette át dr. Hende Csabától, az Országgyűlés alelnökétől és dr. Vitályos Esztertől, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettesétől 2024.március 26-án az Országház Felsőházi Termében.


Az Egis Gyógyszergyár Zrt
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. Magyarország, Közép- és Kelet-Európa egyik vezető generikus gyógyszergyára. Tevékenységünk a gyógyszeripar összes értékteremtő folyamatát átfogja a kutatás-fejlesztéstől a hatóanyag- és késztermék-gyártáson át az értékesítésig.
Az Egis a Servier Csoport (franciaországi székhelyű, nonprofit alapítvány által irányított nemzetközi gyógyszeripari vállalat) tagja.
A 2022/2023-as üzleti évben az Egis vállalatcsoport nettó árbevétele mintegy 246 milliárd forint volt. Magyarországon kívül további 17 országban értékesítjük termékeinket Egis márkanéven saját leányvállalatokon, illetve képviseleteken keresztül. Széles termékpalettánkon hatóanyagok, tabletták, injekciók és galenikus készítmények egyaránt megtalálhatók, készítményeink összesen 100 országba jutnak el. Legfontosabb terápiás területeink a szív- és érrendszer, a központi idegrendszer, emellett korszerű termékeket kínálunk a diabetológia, a bőr- és sebkezelés területén.
    

-------------------------------------------------------------------

       Az OTS internetes oldalán található hírek, közlemények, fotók a forrásmegjelöléssel (OTS) szabadon és korlátozás nélkül felhasználhatók. Továbbközlés esetén a közzétevő köteles az átvett anyagot tartalmának torzítása nélkül, félreérthetőséget, rosszindulatú következtetéseket kizáró, az eredeti szövegkörnyezetnek megfelelő módon feldolgozni és megjelentetni.
       Az OTS hírek nem képezik az MTI hírkiadás részét, az MTI által szó szerint továbbított tartalomért minden esetben a beadó a felelős.
© Copyright MTI nonprofit Zrt.
       Az OTS szolgáltatással kapcsolatban további információt a (06-1) 441-9050 telefonszámon vagy a ots@mti.hu elektronikus levelező címen kaphat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.